29.11.08

Συγκομιδή ελιάς στο Χολαργό 29/11/2008



Η πρώτη μέρα συγκομιδής ήταν ενθαρρυντική όσον αφορά την προσέλευση ατόμων και την ατμόσφαιρα που επικρατούσε μέσα στην ομάδα.
Ξεκινήσαμε τη συγκομιδή γύρω στις 8:30 από την πλατεία. Ένα σύνολο είκοσι και παραπάνω ατόμων άπλωνε τα ελιόπανα στο δρόμο, ράπιζε τα κλαδιά των δέντρων και μάζευε ελιές. Οι δρόμοι κλείνονταν από τα δύο οχήματα του δήμου που μεταφέρανε τα εργαλεία και τα τσουβάλια με τις ελιές που είχαν μαζευτεί, ενώ τα οχήματα των οποίων οι οδηγοί είχαν παραβλέψει τη σήμανση και παρέμειναν παρκαρισμένα στον τόπο της συγκομιδής αποτέλεσαν μικρό εμπόδιο. Ο καθένας μας πρόσφερε τη γνώση του για τον τρόπο που μπορεί να γίνει το μάζεμα της ελιάς και οι «αρχάριοι» δοκιμάζαμε. Όλοι δουλεύαμε με πάθος και περιέργεια για αυτή την καινούργια μας εμπειρία. Το μάζεμα κάθε ελιόδεντρου αποτελούσε ένα ξεχωριστό συμβάν το οποίο επηρέαζε και επηρεαζόταν από τις γύρω συνθήκες [θέση, εμπόδια, περαστικοί, κάτοικοι]. Οι αντιδράσεις του κόσμου που δεν συμμετείχε στη δράση ήταν ποικίλες: άλλοι γελούσαν και έκαναν ερωτήσεις και παρατηρήσεις ενώ άλλοι απλά κοιτούσαν με περιέργεια. Οι λίγες αρνητικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν οφείλονταν κυρίως στην παρεμπόδιση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων που προκαλούσε αναπόφευκτα η δράση.
Μαζέψαμε τις ελιές από οχτώ δέντρα μέχρι τις 11.00 όπου έπιασε βροχή, την ώρα, δυστυχώς, που μαζευόταν και ο περισσότερος κόσμος. Περιμένοντας μήπως κοπάσει η μπόρα, ανοίχτηκαν κουβέντες για διάφορα σχετικά θέματα: την καλλιέργεια στον αστικό χώρο, την έννοια της συλλογικότητας και θέματα αυτοοργάνωσης.
Πάντως μια διαφορετική χρήση του δημόσιου χώρου της πόλης όντως πραγματώθηκε. Όλα έγιναν σε φιλικό κλίμα και δόθηκαν υποσχέσεις και για επόμενες συναντήσεις της ομάδας.

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους συμμετείχαν σήμερα και τα παιδιά από το σπόρο, που προσέφεραν καφέ στους αγουροξυπνημένους.
Δώσαμε ραντεβού αύριο, πάλι στην πλατεία δημοκρατίας, στις 8.00 π.μ. Σύμφωνα με τις προγνώσεις του καιρού, η αυριανή μέρα θα είναι καλύτερη και πιο ζεστή, ώστε να συνεχίσουμε το μάζεμα με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και όπως πάντα καλή διάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: