3.4.09

αποτελέσματα εξέτασης βαρέων μετάλλων


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οι περιεκτικότητες αυτές ενδύκνεινται για κατανάλωση? αν οχι ποιες ειναι οι επιτρεπόμενες τιμές? ευχαριστώ πολύ!

louiza είπε...

Στην ευρωπαϊκή οδηγία έχουν θεσπιστεί ανώτατες τιμές συγκέντρωσης μόνο για το μόλυβδο [100 μg/Kg]. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι οι ελιές μας είναι ασφαλείς προς βρώση (συγκέντρωση <10 μg/Kg), ενώ το λάδι παρουσίασε αυξημένη τιμή (114μg/Kg). Ενδείκνυται η μη χρήση του στη μαγειρική, ενώ είναι απολύτως ασφαλές για οποιαδήποτε άλλη χρήση.
Σύμφωνα με τον Ιωάννη Πασιά, υπεύθυνο της εξέτασης, οι τιμές των υπόλοιπων βαρέων μετάλλων (κάδμιο, αρσενικό, νικέλιο) είναι εξαιρετικά χαμηλές.

louiza είπε...

Να συμπληρώσουμε ότι η αυξημένη τιμή του μολύβδου στο λάδι μπορεί να οφείλεται στους καρπούς κάποιου συγκεκριμένου δέντρου που οι ρίζες του ήταν εκτεθειμένες σε κάποια διαρροή μολύβδου (υπόγειος σωλήνας) ή στην έκθεσή του σε μόλυβδο μέσα στα μηχανήματα του ελαιοτριβείου κατά τη διαδικασία ελαιοποίησης (υπολείμματα από προηγούμενες χρήσεις ή διαρροή από το ίδιο το μηχάνημα).

elli είπε...

γράψτε λάθος.
Μετά από μια εκτενή συζήτηση με τον Κώστα Τάτση, γεωπόνο μάθαμε ότι η υψηλή συγκέντρωση μολύβδου στο λάδι δεν οφείλεται σε κάποιο μεμονωμένο δέντρο ή στη διαδικασία ελαιοποίησης αλλά στην ίδια την ιδιότητα του λαδιού να συσσωρεύει βαρέα μέταλλα. Πιο αναλυτικά, οι ακόρεστες ενώσεις που υπάρχουν στα έλαια, συγκεκριμένα στο ελαιόλαδο το μονοακόρεστο λιπαρό οξύ (ελαϊκό), αφήνουν ανοικτούς δεσμούς έτσι ώστε να προσκολλώνται εκεί τα βαρέα μέταλλα. [αν λέω κάτι λάθος παρακαλώ διορθώστε με, έχω να κάνω χημεία από το λύκειο]. Έτσι στην ελιά έχουμε μικρότερη συγκέντρωση ελαίου άρα μικρότερη ποσότητα βαραίων μετάλλων ενώ στο λάδι έχουμε μέγιστη συγκέντρωση τέτοιων ενώσεων.
Μια άλλη χρήσιμη πληροφορία είναι ότι το δέντρο δεν συλλέγει τα β. μέταλλα από το έδαφος αλλά από τα φύλλα μέσω της αναπνοής από τα στομάτια. Μάλιστα η ελιά λόγω των τριχιδίων που έχει στο κάτω μέρος των φύλλων της έχει μεγάλη επιφάνεια συλλογής αιρούμενων σωματιδίων, πράγμα που την κάνει αφενός πολύ χρήσιμη για απορρύπανση της ατμόσφαιρας μέσα στην πόλη αφετέρου ακατάλληλη για εκχύλιση, ειδικά των φύλλων της [κόφτε τις φραπελίες δηλαδή].
Παρόλα αυτά η ελιές είναι εξαιρετικά ασφαλής όπως έδειξαν οι εξετάσεις στο χημικό πανεπιστήμιο. Οπότε ετοιμαστείτε του χρόνου για μάζεμα ελιάς. Ένα δεκάκιλο να μαζέψει ο καθένας μας βγάζει τη χρονιά με ελιές μαζεμένες και επεξεργασμένες από τα χεράκια του.
Παρεμπιπτόντως όποιος δεν έχει δοκιμάσει ελιές να το πει να του φυλάξω λίγες, αλλιώς να πάψει μέχρι το Νοέμβρη. Δυστυχώς δεν κάναμε ποτέ το όμορφο γλεντάκι μας αλλά του χρόνου ελπίζουμε να οργανωθούμε καλύτερα όλοι μαζί.